Mayan temple

Klimatförändringar dödade mayafolket

Torka fick mayakulturen i Mellanamerika att gå under.

28 juni 2012

Analyser visar att klimatet förändrades och ledde till 40 procent mindre nederbörd mellan 800 och 1000 e Kr. Det fick mayakulturen i Mellanamerika att kollapsa.

Forskarna Martin Medina-Elizalde och Eelco J Rohling vid University of Southampton i Storbritannien har samlat in de hittills bäst daterade upplysningarna om periodens klimat och tecknar en bild av en torka som kulminerade år 830–928 e Kr. Denna tidpunkt stämmer överens med de arkeologiska tecknen på mayafolkets kollaps.

Nederbörden minskade faktiskt mindre än forskarna förväntade, men på grund av hög avdunstning och brist på andra vattenkällor var minskningen ödesdiger för mayafolket. Sötvattensreservoarerna tömdes, och grundvalen för det jordbruk som livnärde mayas städer försvann och därmed dog civilisationen ut. Forskarna tror att även till exempel sjukdomar och inbördeskrig kan ha spelat in och kanske ha utlösts av torkan.

Nästan halverad nederbörd

Forskarna har mätt förhållandet mellan en tung och en lätt syreisotop (O-18 och O-16), som var inlagrade i droppsten från en droppstengrotta och i bottendjur från tre sjöar. Förhållandet avslöjar hur mycket regn som föll under den period då mayakulturen dog ut.

Studien visar att vattennivån i den ena av de tre sjöarna, Chichancanab, sjönk med 30 procent, och att den årliga nederbörden på Yucatánhalvön var 40 procent mindre i långa perioder från 830 till 928 e Kr.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: