Krigare

Krigare täcktes efter döden med bladguld

En stor utgrävning i Grekland avslöjar rester av en makedonsk armé

19 april 2010

Nära den grekiska staden Pella cirka 40 kilometer nordväst om Thessaloniki har arkeologer grävt ut 50 gravar med soldater. De lades till vila omkring 500-talet efter Kristus, som var tiden för det tidiga makedonska kungadömet.

Såväl ögon som mun och bröst på de döda är täckta med bladguld, som är rikt dekorerat med djurteckningar symboliserande kungamakten. I gravarna låg förutom offergåvor i form av dussintals statyer och keramikföremål även bronshjälmar och järnvapen. Fynden tyder på att soldaterna stod högt i rang och förmodligen har tillhört aristokratin.

Det kan finnas fler gravar

Utgrävningarna har gjorts som ett led i ett omfattande projekt, som för närvarande har lett till upptäckten av närmare 1000 gravar. Enligt arkeologerna är det fortfarande mycket utgrävningsarbete kvar, eftersom de hittills funna gravarna utgör uppskattningsvis endast fem procent av den gamla kyrkogårdens totala yta. Kyrkogården ligger nära staden Pella, som grundades av kung Archealos i slutet av 400-talet f Kr. Från omkring 400 f Kr var staden huvudstad i Makedonien, och den utvidgades senare under Filip II, som år 356 f Kr för övrigt blev far till en av världshistoriens största fältherrar, Alexander den store.

Alexander blev kung av Makedonien år 336 f Kr, och två år senare inledde han ett fälttåg österut, under vilket han erövrade hela perserriket. År 326 f Kr tågade hans här över Indusfloden, men han måste ge upp planerade erövringar i Indien, eftersom hären gjorde uppror och tvingade honom att vända om.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: