nb_u16 IS

Islamiska staten förstör forntidsstad

Gamla ruiner och nystartade utgrävningar runt forntidsstaden Nimrud i norra Irak har jämnats med marken av Islamiska Staten.

16 april 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Den senaste veckan har en video florerat där islamister bl.a. förstör de berömda Lamassu-statyerna i den assyriska forntidsstaden Nimrud. Statyerna föreställer ett fabeldjur med lejonkropp, örnvingar och ett människohuvud med långt skägg, som vaktade assyriernas stadsportar och andra ingångar.

Nimrud var huvudstad i världens första imperium

Nimrud, kallat Kalah i Bibeln, var under en period det assyriska rikets huvudstad och hade sin storhetstid mellan 1250 och 610 f.Kr. Assyrien var ett av världens första imperier, och riket sträckte sig vid en tidpunkt från Egypten till Persiska viken. Arkeologer besökte för första gången Nimrud 1845 och sedan 1949 har staden varit under mer eller mindre konstant utgrävning.

Anledningen till att Islamiska Staten har jämnat ruinerna längs marken, är enligt uppgift deras icke-islamiska natur. Lyckligtvis är majoriteten av de artefakter som har hittats i Nimrud i dag utspridda på museer världen över.

Bulldozrar och sprängämnen pulveriserade ruinerna

Krig har tidigare gått ut över Nimrud och den assyriska kulturen. Under Gulfkriget försvann en unik 2800 år gammal assyrisk guldskatt, som hade hittats under palatset i Nimrud. Endast med nöd och näppe undgick skatten att falla i Saddam Husseins händer och dök i stället upp djupt inne i ett bankvalv.

Islamiska staten totalförstörde Nimruds 3000 år gamla ruiner med bulldozrar och sprängämnen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: