Persian route

Försvunnen persisk här dyker upp ur sanden

Omväg i Egyptens öken ledde för 2500 år sedan 50000 persiska soldater i döden.

7 juli 2010

För 2500 år sedan försvann en 50000 man stor persisk här i öknen i västra Egypten. Först nu har arkeologer hittat rester av hären, som anmäldes saknad efter en sandstorm 525 f Kr, sedan den gett sig ut på ett uppdrag till oasen Siwa.

Hären var utsänd av den persiske storkonungen Kambyses II, som enligt den grekiske historikern Herodotos råkat i gräl med prästerna vid templet i Siwa för att de inte erkände hans krav på Egypten. De italienska arkeologerna och tvillingarna Angelo och Alfredo Castiglioni hade letat efter hären sedan 1996, då de nära Siwa fann en stor klippa och undersökte området runt den.

En så stor klippa är en naturlig plats att söka skydd på under en sandstorm, och det var kanske vad de persiska soldaterna gjorde. Arkeologerna fann i varje fall ett bronssvärd och flera pilspetsar från perioden.

Flera föremål under sanden

Senare har man hittat bland annat andra bronsvapen, ett örhänge, ett hästträns och hundratals solblekta människokranier, som också kan dateras till Kambyses II:s tid. Under sanden ligger förmodligen ytterligare tusentals ben och föremål. Den persiska hären tog troligen en annan rutt än förväntat av samtiden, och därför har tidigare expeditioner letat efter den på fel ställen. Att hären blev överraskad av en sandstorm är alla källor dock eniga om.

”En vind reste sig från söder, stark och dödlig, med pelare av virvlande sand, som fullständigt täckte soldaterna och fick dem att helt försvinna”, skrev den grekiske historikern Herodotos om tragedin.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: