Buddha statue covered in earth

3000 buddhastatyer dyker upp ur marken

Nya makthavare ville rensa Kina från buddhismen

15 november 2012

Tusentals ovärderliga buddhastatyer har dykt upp ur jorden i norra Kina. Nära Handan, som ligger cirka 40 mil söder om huvudstaden Peking, har arkeologer grävt ut närmare 3000 statyer av den indiske religionsgrundaren. Arkeologerna betecknar upptäckten som den största i sitt slag i Kinas nyare historia.

Buddhastatyerna varierar i storlek från cirka 20 centimeter och upp till människostorlek. De flesta är uthuggna i vit marmor, medan enstaka består av kalksten. Flera av figurerna bär inskriptioner och spår efter de ursprungliga färgerna, trots att statyerna är omkring 1500 år gamla. Buddhastatyerna tros härröra från den östra Weidynastin och den norra Qidynastin, som regerade i norra Kina från år 534 till år 577.

Varför de många figurerna på sin tid hamnade i ett hål i marken är en gåta. Forskarna antar emellertid att de begravdes efter Qidynastins fall 577, för att de nya härskarna ville rensa riket från buddhismen och återinföra den gamla religionen, konfucianismen.

Förmodligen länsades templen på religiösa föremål, som samlades ihop och begravdes i hålet där de nu har hittats. En annan möjlighet är att buddistmunkarna själva gömde undan statyerna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: