Ark of the Covenant

Förbundsarken

Magisk kista användes i krig.

15 december 2010

Vad säger historien?

Förbundsarken var den kista som stentavlorna med de tio budorden förvarades i under israeliternas vandring i öknen, före intåget i det förlovade landet. Enligt Gamla Testamentet var den gjord av guldbelagt akacieträ och på locket försedd med två väktare i form av bevingade keruber. Arken troddes besitta magiska krafter, som bland annat kunde frambringa gott, ont, ljus och dimma.

Då Kung Salomon byggde judarnas första tempel, placerades arken i det allra heligaste, som bara fick beträdas av översteprästen. Vid stridshandlingar togs den fram och bars framför hären, och den användes också i olika religiösa processioner.

Var har man letat?

Judiska arkjägare har i synnerhet sökt under Tempelberget i Jerusalem, men det är i dag svårt att få tillstånd till det från det muslimska rådet, som kontrollerar platsen. Man har även letat på andra håll i Jerusalem.

I Etiopien letar man inte utan anser sig faktiskt besitta arken i Maryam Seyon-kyrkan i Aksum. Enligt Etiopiens nationalepos, Kebra Nagast, skall Menelik, kung Salomons son med drottningen av Saba, ha fört den med sig från Jerusalem, då han ärvde makten.

Chans att man hittar den

Sannolikast är att arken förstördes under ett av alla angrepp mot Jerusalem, och att det på sin höjd kan finnas bitar kvar.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: