HMS Investigator

Fartygsvrak hittat i Nordvästpassagen

Expeditionsfartyget Investigator, som år 1853 övergavs i isen, har hittats av kanadensiska forskare.

10 januari 2011

Utanför ön Banks Island i Beauforthavet i arktiska Kanada har arkeologer hittat ett mer än 150 år gammalt, brittiskt fartygsvrak, det 36 meter långa och 422 ton tunga örlogsfartyget HMS Investigator.

Fartyget fångades på sin tid i packisen och övergavs av besättningen, som seglat ut för att hitta den försvunna Franklinexpeditionen. Denna försvann spårlöst 1845 under försöken att hitta Nordvästpassagen, en eftersökt sjöväg norr om den nordamerikanska kontinenten och vidare österut.

Shipparts on Banks Island

Iskallt vatten har bevarat vraket

Med hjälp av sonar hittade kanadensiska forskare från institutionen Parks Canada vraket av Investigator i den avsides belägna Mercy Bay. Där låg det förvånansvärt intakta fartyget på havsbottnen på cirka elva meters djup med övre däck omkring åtta meter under ytan. Större delen av året är vattnet fruset, och just tack vare det iskalla vattnet är Investigator särskilt välbevarat.

Hull of HMS Investigator

Under kapten Robert McClures befäl stävade Investigator år 1850 ut från England för att leta efter polarforskaren John Franklins båda fartyg Erebus och Terror, som spårlöst försvunnit under sökandet efter Nordvästpassagen. Det utlöste år 1847 en av historiens mest långvariga och storstilade räddningsaktioner, som dock skulle visa sig fruktlös. Investigator var ett av eftersökningsfartygen.

I Mercy Bay blev det fast i isen i över två år. Eftersom provianten höll på att ta slut, lämnade besättningen i juni 1853 fartyget och fortsatte med släde över isen österut, tills de evakuerades av ett brittiskt räddningsfartyg. Tre av besättningsmännen dog av skörbjugg år 1853, och deras gravar har nu också hittats av arkeologerna från Parks Canada.

Misslyckat sökande

Det brittiska expeditionsfartyget Investigator skickades iväg för att leta efter den försvunna Franklinexpeditionen, men även Investigator fastnade i isen och måste till slut överges.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: