El dorado

Eldorado

Vild guldjakt krävde människoliv

15 december 2010

Vad säger historien?

”Den förgyllde”, som El Dorado betyder, är i verkligheten en kung i ett rikt sagoland. Varje år pudrades kungen med guldstoft och seglades ut på en sjö, där han doppade sig i vattnet och offrade rika gåvor till sjön.

Historien berättades för den spanske erövraren Sebastián de Benalcázar av en indian. Och den stämde. Det hade faktiskt existerat en sådan sed. Det rörde sig om muiscafolket, och sjön var Laguna de Guatavita. Muiscafolket hade dock besegrats av en grannstam, och seden hade upphört långt innan spanjorerna anlände på 1500-talet.

Inte desto mindre blev historien kärnan i flera århundradens jakt på guld. Med tiden kom Eldorado inte att beteckna en man utan en plats med oändliga rikedomar.

Var har man letat?

Sebastián de Benalcázar gav sig själv ut på guldjakt vid Guatavitasjön, och i hans fotspår följde den ene äventyraren efter den andre på expeditioner, som ofta kostade många människoliv – både expeditionsdeltagares och de indianers som hade oturen att bo i närheten. Sjön tömdes flera gånger, bland annat på uppmaning av den tyske naturforskaren Alexander von Humboldt. Man fann dock endast en smaragd, ett par bägare och några få andra föremål.

Chans att man hittar platsen

Förutom Guatavitasjön har en rad andra platser i Sydamerika pekats ut som Eldorado. Det gäller bland annat Manoa, som uppträder i en bok av engelsmannen Sir Walter Raleigh. Det står dock klart att Manoa inte finns. Den är, liksom de övriga platserna, ett rent påhitt. Chansen att finna ett Eldorado är därför lika med noll.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: