saqqara

Varifrån kommer pyramidernas form?

Den välkända pyramidformen är en vidareutveckling av en tidig, egyptisk gravtyp som kallas mastaba.

De mest kända pyramiderna ligger i Giza utanför Kairo och har fyra sidor och kvadratisk basyta. Pyramiderna är uppförda som gravmonument, och deras form är troligen en vidareutveckling av en tidigare egyptisk gravtyp, mastaba. En mastaba var en rektangulär byggnad, som hade platt tak och sneda sidor.

Den äldsta, intakta, egyptiska pyramiden är stegpyramiden i Saqqara. Den var nog planerad som en mastaba men ändrades till en pyramid med steg istället för raka sidor. Pyramiden är troligen uppförd av farao Djosers hovarkitekt, Imhotep, omkring år 2650 f Kr och är därmed knappt 100 år äldre än Cheopspyramiden.

Den och de övriga pyramiderna i Giza tros vara inspirerade av Saqqarapyramiden. Snofru, som var farao Cheops far, är känd för den så kallade böjda pyramiden söder om stegpyramiden i Saqqara. Pyramidens nedre del är byggd med steg, medan den övre har formen av en liksidig pyramid. Båda är dock mindre än de största pyramiderna i Giza.

Utöver Gizapyramiderna finns det cirka 80 mindre pyramider i Egypten, medan grannlandet Sudan har över 100 yngre pyramider. Ingen av dem är dock så välbevarad som till exempel Cheopspyramiden i Giza.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: