Tutankhamon's mask

Tutankhamon tilldelades en biroll

Tutankhamon blev berömd för sin gravmask, inte för sina förtjänster. Han verkar inte heller ha haft något med Zannanzaaffären att göra.

2 februari 2011 av Josephine Schnohr

Vilken roll spelade Tutankhamon? Vissa forskare anser att Tutankhamon var den döde farao som den skrivande änkedrottningen refererar till i brevet till hettiternas konung. Den samlade bevisbördan pekar i dag på Akhenaton och hans Nefertiti som de mest sannolika kandidaterna. Därför hade Tutankhamon knappast så mycket att göra med en skandal, som pågick långt före hans tronbestigning.

Vem var Tutankhamon? Tutankhamon föddes som son till farao Akhenaton och en ännu okänd gemål. Efter sin fars död och Nefertitis försvinnande besteg han vid en ålder av nio år tronen med sin halvsyster, Ankhsenamon, som drottning. De fick två dödfödda flickor, innan Tutankhamon plötsligt dog bara 19 år gammal. Han hann därför inte uträtta några större bedrifter som farao och är mest berömd för sin gravmask av guld.

Zannanzaaffären

I Illustrerad Vetenskap nr 3 kan du läsa hela historien om Zannanzaaffären.

En egyptisk drottning, “Dahamunzu”, skrev till kungen av hettiternas rike, Shupiluliuma, och bad honom skicka henne en av hans söner, som hon skulle gifta sig med och därmed göra till farao. Brevskrivaren hade förlorat sin man och var rädd, men vem var hon?

I dette tema kan du läsa om historiens galleri av personer och deras roller i affären.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: