Queen Nefertiti en face

Nefertitis skuld väger tyngst

De flesta bevarade källor och arkeologiska indicier pekar på Neferititi som den änkedrottning som är den skyldiga i Zannanzaaffären.

2 februari 2011 av Josephine Schnohr

Vilken roll spelade Nefertiti?

Den primära källan till lösningen på Zannanzaaffärens mysterium är ett anonymt brev skrivet av en egyptisk änkedrottning, som kallar sig Dahamunzu.

Forskarna har pekat ut flera möjliga kandidater bland Amarnadynastins drottningar, men tiden, platsen och omständigheterna gör det mest troligt att det var Nefertiti som skickade brevet och därmed utlöste det som sedan blev känt som Zannanzaaffären. Härigenom gjorde hon sig skyldig till landsförräderi, tog livet av en oskyldig hettitprins vid namn Zannanza och försatte sitt land i konflikt med ärkefienden, hettiterna.

Vem var Nefertiti? Nefertiti föddes omkring 1380 f Kr, troligen som dotter till den framstående ämbetsmannen Eje. Hon var förstahustru till den famöse farao Akhenaton och regerade vid hans sida 1352–1336 f Kr. Hon födde honom sex döttrar men inga söner.

Både i konsten och det politiska livet fick Nefertiti en mer framträdande roll än tidigare drottningar, och mot slutet av Akhenatons regeringstid utropades hon till och med till farao. Hon regerade vidare efter hans död med sin dotter, Meritaton, vid sin sida och försvann därefter ut ur historien – kanske som en följd av Zannanzaaffären.

Zannanzaaffären

I Illustrerad Vetenskap nr 3 kan du läsa hela historien om Zannanzaaffären.

En egyptisk drottning, “Dahamunzu”, skrev till kungen av hettiternas rike, Shupiluliuma, och bad honom skicka henne en av hans söner, som hon skulle gifta sig med och därmed göra till farao. Brevskrivaren hade förlorat sin man och var rädd, men vem var hon?

I detta tema kan du läsa om historiens galleri av personer och deras roller i affären.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: