Small womans sarcophagus

Mystisk minikvinna hittad i egyptisk grav

Små människor hade kanske en helt speciell betydelse för egyptierna.

20 augusti 2010

En mystisk sarkofag med porträttet av en mycket liten, stirrande kvinna finns bland de uppseendeväckande fynd som egyptiska arkeologer gjort på en nyupptäckt begravningsplats i den avsides belägna oasen Bahriyya cirka 360 kilometer sydväst om Kairo.

Begravningsplatsen härrör från romartiden, närmare bestämt 200-talet, och innehåller 14 gravar, som är uthuggna ur klippan. Den ena av de döda är en kvinna, som ligger i en endast 97 centimeter lång kalkstenssarkofag, prydd av ett porträtt av den döda iförd tunika, sjal, halssmycken och skor. Kulörta stenar i ögonen ger kvinnan ett klarvaket uttryck, men vem hon var kan forskarna bara gissa sig till.

Först trodde arkeologerna att det rörde sig om ett barn, men med tanke på det omfattande arbete som lagts ned på att utsmycka den ännu oöppnade kistan, tror de nu att det är frågan om en högt uppsatt och inflytelserik kvinna. På andra håll i Egypten har det tidigare grävts ut minimumier och hittats avbildningar av dvärgar, och forskarna gissar att små människor hade en särskild religiös status i samhället. Bland övriga fynd på den knappt 2000 år gamla begravningsplatsen märks en samling mynt, några dödsmasker och en guldrelief av himlaguden Horus fyra söner.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: