Grave of Djengis Kahn

Djingis khans grav

Tog skatt med sig i graven.

15 december 2010

Vad säger historien?

Djingis khan och hans mongoliska härar spred skräck och rädsla med det vi i dag skulle kalla folkmord. Han lade under sig ett enormt område från Kina till Polen.

Som en följd av erövringstågen samlade khanen ofattbara rikedomar. Vad som skedde med dem vet man inte, men det är sannolikt att han fick det mesta med sig i graven. Hans gravplats skulle då också vida överträffa Tutankhamuns. Av samma anledning önskade Djingis att hans sista viloplats skulle hållas hemlig. Därför dödades de slavar som uppförde den. Efter det dödades även de soldater som dödade slavarna.

Var har man letat?

Djingis khan sägs ha önskat bli begravd på en plats som betydde något för honom. Han tillbringade mycket tid vid Burkhan Khaldun nära sin födelsestad i norra Mongoliet, så det är ett lämpligt område att börja med.

Sedan 1990-talet har flera expeditioner sökt efter graven, bland annat en japansk, som förgäves använde satellitspaning och helikoptrar.

En annan expedition ledd av amerikanen Maury Kravitz fann år 2001 totalt 40 gravplatser vid Oglogchiin Kherem, och de menar att en av dem tillhör Djingis khan.

Chans att man hittar den

Trots att flera expeditioner, däribland även en kinesisk, påstår sig ha hittat graven, är påståendena tveksamma, och då det är svårt att veta precis var man skall leta, är chansen liten.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: