White ship

Det vita skeppet

Fylla sänkte 1100-talets Titanic.

15 december 2010

Vad säger historien?

År 1120 sjönk ett av dåtidens praktfullaste fartyg. Ombord på "Det vita skeppet” fanns större delen av Englands framtid inklusive prins William Adelin, som var son till Henrik I och arvtagare till kungamakten, samt en beydande del av landets unga adel.

"Det vita skeppet” skulle segla från Barfleur i Nordfrankrike till England. Sällskapet var muntert, och enligt historien drack såväl kronprinsen som hans följe och besättningen sig redlöst berusade. Därför slutade resan i katastrof, då skeppet gick på grund på ett rev, och alla ombord, sånär som på en, drunknade. Det sägs att Henrik I svimmade, då han fick den tragiska nyheten, och sedan aldrig mer log.

Säkert är att England senare genomlevde flera årtionden av kaos och inbördeskrig som en följd av osäkerheten om arvföljden.

Var har man letat?

Lik spolades under veckorna efter katastrofen i land i Normandie, men själva vraket har aldrig hittats. Trots att man vet var det sjönk, är det hittills ingen som har genomfört någon systematisk eftersökning.

Chans att man hittar det

Delar av vraket har troligen förts bort av de kraftiga strömmarna i området, och diverse mikroorganismer har gjort sitt. Trots det är det möjligt att med modern utrustning finna rester av skeppet.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: