The Holy Grail

Den heliga graal

Bägare från nattvarden samlade upp Jesu blod.

15 december 2010

Vad säger historien?

Den heliga graal förekommer inte i Bibeln utan uppträder först i medeltida skrifter. Enligt dessa skrifter är graalen en bägare, som stod under Jesu kors och samlade upp hans blod.

På en del ställen är graalen samma bägare som Jesus bjöd runt vin i under den sista nattvarden. Den kallades därför ”den heliga graalen” – ”san gral”, som senare blev till ”sang real” (kungligt blod). Enligt nyare graal-berättelser, som boken ”da Vinci-mysteriet”, är graalen inte ett föremål utan de ättlingar som Jesus fick med Maria Magdalena.

Var har man letat?

Graalen har i synnerhet sökts på flera ställen i England – bland annat i Glastonbury Tor och Roslin Castle. Det har dock också gjorts försök att lokalisera den på så olika ställen som Istanbul, Genua, Valencia och USA.

Chans att den hittas

Det är mycket tveksamt om den heliga graalen verkligen har existerat, i synnerhet för att den första beskrivningen är från 600-talet. Om den har funnits, är det inte troligt att den har bevarats till i dag.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne. Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: