The library in Alexandria

Biblioteket i Alexandria

Världens minne gick upp i rök.

15 december 2010

Vad säger historien?

Enligt några källor hyste biblioteket i Alexandria 700000 verk. Siffran är förmodligen överdriven, men det råder inga tvivel om att biblioteket spelade en central roll i antikens intellektuella liv. Det lockade tidens mest betydelsefulla tänkare, däribland Eratosthenes, som bestämde jordens omkrets, och matematikern Arkimedes.

Biblioteket brann år 47 e Kr men förstördes förmodligen inte helt. Det verkar ha bestått i flera hundra år, under vilka dess betydelse gradvis reducerades, tills det år 389 brann på nytt och upphörde att existera.

Var har man letat?

Äventyraren Stephan Schwartz hävdar sig ha hittat en lämning under Alexandrias hamn, men konkreta bevis har ännu inte presenterats. Andra undersökningar har inte heller gett resultat.

Chans att vi hittar det

Finns det fortfarande rester av biblioteket kvar, skall de troligen sökas under det moderna Alexandria. Det är dock tveksamt om man kan hitta något av betydelse.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: