Henry IV of France

Avhugget kungahuvud får rätt ansikte

Forskare har identifierat Henrik IV:s huvud genom att CT-skanna det.

21 mars 2011

Knappt 200 år efter att den franske kungen Henrik IV år 1601 mördades av katolska fanatiker, skändades hans grav 1793, och monarkens balsamerade huvud avhugget och bortfört av revolutionärer. Nu har franska forskare efter ett större detektivarbete identifierat det förlorade huvudet.

Efter att ha varit försvunnet under seklen efter revolutionen dök kraniet upp hos en antikhandlare 1919. Han köpte det förmodat kungliga huvudet på en auktion för tre francs. Sedan ingick kungahuvudet i växlande privata samlingar, tills en forskargrupp under ledning av rättsmedicinaren Philippe Charlier nyligen tog det i närmare betraktande. Med ett brett spektrum av moderna analysmetoder undersökte forskarna kraniet och kunde med hjälp av koldatering slå fast att det härrör från omkring 1450 till 1650, vilket stämmer överens med kungens livstid från 1553 till 1610.

bust and painting of Henry the IV

Två kännetecken, en skada vid näsan och ett hål i vänster öra, finns både på porträtt och på den gipsavgjutning som gjordes omedelbart efter Henrik IV:s död. De båda kännetecknen återfinns på kraniet, som är balsamerat så skickligt att både mjukvävnad och inre organ efter 400 år fortfarande är väldigt väl bevarade. På grundval av CT-skanningen skapade forskarna en digital rekonstruktion av Henrik IV:s huvud, varefter de jämförde det nya ansiktet med de gamla porträtten. Detta var också en perfekt match, eftersom resterna av mustasch samt både rödaktiga och vita huvudhår stämde överens med de gamla porträtten.

digital reconstruction of Henry the IV

Nu när huvudet är identifierat, är vägen banad för att Henrik IV omsider skall kunna få ro i sin grav.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: