nb_u05 Auschwitz

Auschwitz 70 år: Arkeologer bekräftar grymheter

Den här veckan är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Arkeologer har med hjälp av modern teknik bekräftat även de värsta historierna.

29 januari 2015 av Carsten Nymann

300 överlevande från skräcken i det nazistiska utrotningslägret Auschwitz var i tisdags tillbaka i det nedlagda lägret i anledning av att var 70 år sedan dess stängning.

Totalt 7750 personer befriades från lägret med livet i behåll.

Arkeologer sätter Auschwitz under lupp

Men efterhand som vittnena blir färre och minnena om platsen blir luddiga i kanterna, har behovet för obestridliga bevis ökat.

Därför har arkeologer nu kastat sig över dödslägren för att bekräfta eller vederlägga några av de uttalanden som framförallt moderna förintelseförnekare kommer med.

Jo, gas användes i Auschwitz

Bland annat har arkeologerna tagit prover av väggarna i gaskamrarna och på det sättet bevisat att giftgasen Zyklon B användes.

Arkeologerna har dessutom med hjälp av fotoanalyser hittat de hål i taken på gaskamrarna där giftet hälldes ner till offren.

Inte bara fokus på Auschwitz

Generellt sätts nu all den nyaste tekniken in i kampen för att belysa krigets mindre kända historier.

Med hjälp av radar har arkeologer till exempel hittat massgravar med tusentals av lik i koncentrationslägret Treblinka i Polen.

Forskarna söker dock också med sonar, radar och avancerade kameror efter föremål som dokumenterar krigets vardag, så som grytor, kaffekoppar och rakgrejer.

Läs mer om arkeologernas jakt på spår:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: