Aristoteles and text

Aristoteles skrifter

Ovärderliga skrifter låg i fuktig källare.

15 december 2010

Vad säger historien?

Förutom att vara filosof och lärare var Aristoteles en synnerligen produktiv författare. Man tror att skrifterna efter hans död överlämnades till efterträdaren Teofrastos, men då även han dött, låg de i åratal i en fuktig källare i Turkiet.

Senare kom de till Athen och vidare till Rom, där de omkring 70 e Kr såldes till en bokälskare från Rhodos, som samlade och gav ut de verk vi känner i dag.

På vägen försvann många skrifter, medan man kanske inte velat offra resurser på att kopiera andra. Totalt räknar forskarna med att endast 20 procent av Aristoteles livsverk finns bevarat.

Var har man letat?

Arkeologer har bland annat grävt i gamla sophögar söder om Kairo. Där hittades Aristoteles verk ”Athens konstitution” 1879, men sedan har det inte dykt upp mer.

Chans att man hittar dem

Det är alls inte omöjligt att fler okända verk av Aristoteles kan lokaliseras. Det kan till exempel på flera ställen i Mellanöstern ligga skrifter i klosterruiner från den tidiga kristendomen.

Följ med

Från den 12 januari och tio dagar framåt berättar vi om tio fynd, som står på arkeologernas önskelista. Klicka in dig här varje dag och läs om platser och föremål som kommer igen i världens minne.

Kanske är de försvunna, kanske har de aldrig existerat, men drömmen om att hitta dem lever:

Den heliga graal Förbundsarken Det vita skeppet Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djingis khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts flygplan Naziguldet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: