Amelia Earhart airplane

Nu ska gåtan om Amelia Earhart lösas

Den berömda kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart försvann 1937 under en jordenruntflygning och hittades aldrig. Nu ska ubåtar leta upp hennes flygplansvrak.

21 maj 2014

Läs hela artikeln om Amelia Earharts försvinnande

Läs mer om expeditionen för att hitta Amelia Earharts flygplan i Illustrerad Vetenskap 9/2014. Som prenumerant på tidningen kan du hämta hem artikeln genom att klicka på knappen nedan.

Amelia Earhart dök aldrig upp

Ett förlösande muller hörs från två flygplansmotorer. Bakom ett moln skymtar flygplanets karakteristiska långsträckta kropp och det glimrar metalliskt i morgonsolen.

Fotograferna på Stilla havsön Howland Island gör sig redo för att ta landningsbilder på den världsberömda kvinnliga piloten Amelia Earhart som har genomfört världens första jordenruntflygning vid ekvatorn den 2 juli 1937. Men flygplanet dök aldrig upp.

Nödlandade Amelia Earhart på en ö i Stilla havet?

Organisationen TIGHAR kommer under 2014 att påbörja en expedition för att hitta Amelia Earharts flygplansvrak på havsbotten. På så sätt ska man en gång för alla avliva alla märkliga teorier om hur hon försvann.

TIGHARS medlemmar är övertygade om att piloten nödlandade på en ö vid namn Nikumaroro i Stilla havet varpå tidvattnet drog ned flygplanet i djupet. Bland bevisen för den teorin finns en sonarbild som visar ett märkligt föremål på 187 meters djup som liknar en flygvinge.

Amelia Earhart: Tre teorier om hennes död

Alla teorier som under åren har snurrat kring Amelia Earharts försvinnande understryker pilotens mystiska status. Några tror att hon fördes bort av rymdvarelser, andra att hon sögs in i en tidsficka. Här är tre mer sannolika teorier:

Teori 1: Genomblöt pilot Efter att bränslet tog slog störtade Amelia Earharts flygplan i havet och sjönk till botten. Både piloten och navigatören omkom omedelbart.

Teori 2:Ett liv som hemlig spion Amelia Earhart var i själva verket en spion på hemligt uppdrag för Roosevelt-regeringen. Hon tillfångatogs på en ö i Stilla havet, som vid den här tiden tillhörde Japan.

Teori 3: Kärleksflykt Försvinnandet var en bluff som Amelia Earhart iscensatte för att kunna dra sig tillbaka och leva ett anonymt liv med sin navigatör Fred Noonan.

Läs mer om Amelia Earharts försvinnande

Läs mer om expeditionen för att hitta Amelia Earharts flygplan i Illustrerad Vetenskap 9/2014. Som prenumerant på tidningen kan du ladda ner artikeln genom att klicka nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: