clovis

Clovisfolket åt kameler och björnar

13000 gammalt verktyg med proteinrester skvallrar om menyn.

7 oktober 2009

Kamel, häst, får och björn. Hela denna brokiga skara av djur stod på menyn hos clovisfolket, som levde i Nordamerika för 13000–13500 år sedan. Den nya kunskapen om det gamla folkets matvanor har kommit fram via analyser av 83 stenredskap hittade av en slump på en gård nära Boulder i Colorado.

Knappt en halvmeter under marken avtäckte en helt vanlig spade ett av de viktigaste fynden någonsin från clovisperioden.

Stenredskapen har analyserats biokemiskt, och det avslöjade rester av proteiner från de nämnda djuren. Det är dock inte möjligt att säga vilka underarter av de aktuella djuren som proteinresterna kommer från.

Det är första gången någonsin som man hittar rester av kamelprotein från clovisperioden, medan man endast en gång tidigare har hittat hästprotein på redskap från denna tid. Totalt har man bara gjort knappt en handfull större fynd av redskap från cloviskulturen.

Kniv från mästarens hand

De 83 redskapen av flinta inkluderar knivar, yxor och skrapverktyg. Ett av dem, en imponerande, dubbelsidig, oval kniv, har så stor likhet med en kniv som hittats i nationalparken Yellowstone att Douglas Bamforth, professor i antropologi vid University of Colorado i Boulder, är fullkomligt säker på att de är tillverkade av samme knivmakare.

Enligt Bamforth har de 83 redskapen inte rörts på många tusen år, och han är säker på att de har gömts efter tillverkningen. Den eller de personer som gömde dem har troligen räknat med att kunna komma tillbaka efter dem, men fått förhinder. Kanske har ägaren dött, innan han kunde hämta sin ”verktygslåda”.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: