© Wikimedia Commons

Arkeologer finner bevis för schamanism under istiden

Australiska grottmålningar avbildar schamaner i trance

1 september 2009

Vad syftet var med istidsfolkens konstnärliga produktion i form av jättelika grottmålningar är något som arkeologerna fortfarande diskuterar. 

Fyndet av ett antal hittills okända hällmålningar i Kimberley i Australien har fört arkeologerna ett steg närmare en lösning. 

Mycket tyder nämligen på att de nyfunna hällmålningarna före-ställer människor i trans, och därmed avbildar schamaners ritualer. 

Hällmålningarna visar smala och eleganta människofigurer med gigantiska huvudbonader, vissa lika långa som själva kropparna. 

Figurerna har kroppsutsmyckningar på armar och ben samt band runt midjan. Ofta bär de även på en sorts vattensäck och har flera bumeranger i händerna. 

Vissa av figurerna svävar fram över marken i ett transliknande tillstånd, medan andra står och hoppar lodrätt upp och ner på samma ställe. 

Den här sortens rörelser känns igen från dagens massajer i Afrika, som hoppar för att framkalla transliknande tillstånd. 

Studier av grottmålningar i Europa har tidigare indikerat att istidens grottkonst antingen avspeglar – eller är gjord i samband med – schamanistiska ritualer, men hittills har det inte funnits några övertygande bevis, eftersom de flesta målningar föreställer djur. 

De australiska grottmålningarna tillhör de så kallade Bradshawmålningarna. 

Hittills har man hittat uppemot 100000 sådana här hällmålningar, som anses vara avancerad istidskonst. 

Man har nyligen kommit fram till att Bradshawmålningarna är minst 17500 år gamla. 

Vissa forskare hävdar emellertid att de är så mycket som 50000 år gamla. Om det stämmer är målningarna världens äldsta grottkonst med skildringar av schamanistiska ceremonier.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: