4000 år gamla bilder har dykt upp i Peru

Stort ruinkomplex avslöjar Amerikas hittills äldsta väggmålningar.

1 september 2009

I ett ökenområde nära Stillahavskusten i norra Peru har peruanska arkeologer grävt ut ruinerna av ett 4000 år gammalt tempel. 

Byggnadsverket är fullt av färgrika väggmålningar, som enligt forskarna är de hittills äldsta på den amerikanska kontinenten. En av målningarna föreställer en hjort, som fångats i ett nät.

Templet har döpts till Ventarron och är en del av ett större ruinkomplex på 2500 kvadratmeter, vilket motsvarar en halv fotbollsplan. 

Det omfattar bland annat en trappa som leder upp till ett altare, där forskarna antar att man på sin tid tillbad elden och offrade till gudarna. 

Templet måste enligt forskarna vara uppfört av en avancerad civilisation, eftersom det är byggt av lertegel från floden och inte av stenblock, som annars är kännetecknande för tidiga kulturer.

Enligt utgrävningsledaren Walter Alva är såväl byggteknik som arkitektur överraskande och bevisar att regionen var ett centrum för kulturellt utbyte mellan Stillhavskusten och det övriga Peru. 

Med fyndet av Ventarron har forskarna fogat ännu en pärla till Perus tidigare rika samling av arkeologiska superstjärnor, av vilka inkastaden Machu Piccu nog är den mest kända.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: