Wildboar crocodile cranium

Vildsvinskrokodil slog bytet medvetslöst

Den skräckinjagande vildsvinskrokodilen hade extremt spetsiga tänder.

21 juli 2010 av Lars Thomas

Få skulle vilja stå inför den sex meter långa vildsvinskrokodilen. Den var en skräckinjagande art, som levde i det nuvarande Niger och hade en – även med krokodilmått mätt – ovanligt välutvecklad tanduppsättning. De extremt spetsiga tänderna, som på en del ställen satt i ända upp till tre rader bakom varandra, har förmodligen varit en anpassning till att äta stora fiskar. Hala och slemmiga fiskar är nämligen svåra att hålla fast. Användes de långa tänderna däremot till att fånga mycket stora landlevande djur, fanns det förmodligen risk att tänderna bröts, men kanske har arten ätit både små dinosaurier och stora fiskar.

Det är också möjligt att de extra tänderna fungerade enligt samma princip som hos hajar. Det innebär att om en främre tand bröts av eller föll ut, satt nästa tand i raden redo att ta över platsen.

Paul Sereno

Det märkligaste med arten var dock nosspetsen, som var bred och extra förstärkt, så att krokodilen kunde använda den som klubba. Den var kanske användbar i inbördes strider, till exempel när hannarna kämpade om honorna. Dessutom användes den hårda nosen måhända som slagvapen vid jakt, så att krokodilen bedövade eller förlamade bytesdjuren med våldsamma slag med huvudet innan den började äta dem. Denna jaktteknik förekommer också hos nutidens gavialer, som slår våldsamt omkring sig med huvudet när de stöter på ett fiskstim. Alla fiskar som de träffar blir bedövade och kan sedan i lugn och ro ätas upp.

Vildsvinskrokodilen

Särdrag: Enorma tänder i tre rader Längd: 6 meter Föda: Stora fiskar, kanske små dinosaurier

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: