Paleontologists with Leviathan melvillei

Glupsk mördarval härjade i urtidshaven

Hittills okänd val hade gapet fullt av upp till 36 centimeter långa tänder.

13 december 2010

Ett av alla tiders största rovdjur har hittats i Peru: en kaskelotliknande val med enorma tänder. Forskarna har döpt jätten till Leviathan melvillei för att hedra författaren Herman Melville, som 1851 skrev den kända romanen ”Moby Dick” om jakten på en stor, vit kaskelot.

Fossilet är 12–13 miljoner år gammalt, och Oliver Lambert från Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique i Bryssel, Belgien, säger att mördarvalen den gången kämpade med den 15 meter långa hajen Megalodon om att dominera världshaven.

Leviathan melvillei

Urtidsvalens enorma käftar var utrustade med ända upp till 36 centimeter långa tänder, och därmed hade Leviathan melvillei alla tiders hittills mest skräckinjagande tanduppsättning och bett. Med detta verktyg har valen snabbt kunnat slita stora bytesdjur i småbitar.

Tooth from Leviathan melvillei

Forskarna kände redan till den här typen av tänder från andra fynd, men det är första gången som de finner ett kranium och kan se vilket djur som tänderna härstammar från. Man har ännu inte hittat ryggraden och resten av djuret, men man anser att valen har varit omkring 17 meter lång liksom dagens största tandval – kaskeloten. Medan kaskelotvalar bara har tänder i underkäken och suger in jättebläckfiskar i gapet snarare än biter dem, hade mördarvalen tänder i både över- och underkäken. Slitmärken på tänderna visar att urtidsvalen har bitit och tuggat som en extrem variant av dagens späckhuggare. Valen har enligt forskarna haft en enorm aptit, och för att täcka sitt stora energibehov har den antagligen levt av andra stora havsdjur såsom späckrika bardvalar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: