British gold

Amatör hittar jätteskatt

Det 1300 år gamla guldet är det största fyndet i Storbritannien

5 januari 2010

Fem kilo guld och nästan 1,3 kilo silver. Så mycket ädel metall innehåller den skatt som nyligen hittades i grevskapet Staffordshire i centrala England.

Det är en av de största arkeologiska skatter som någonsin har hittats i England. Den innehåller bland annat guldarbeten med inskriptioner och ädelstenar och är sannolikt från 600- eller 700-talet. Större delen av de över 1500 olika delarna har att göra med vapen och krigsmateriel.

Dyrbart utsmyckade vapen

Fyndet gjordes av amatörarkeologen Terry Herbert, då han undersökte en väns mark med en metalldetektor. Därefter tog arkeologer från Birmingham Museum and Art Gallery över.

Fyndet har imponerat på forskarna och inte bara på grund av sin storlek. Många av föremålen är så dyrbart utsmyckade att arkeologerna räknar med att de måste ha tillhört en av de högsta makthavarna i det anglosaxiska kungariket Mercia. Det gäller bland annat de 84 värjknappar och 71 värjfästen som är tillverkade av guld med inlägg av halvädelstenen granat.

Denna typ av vapen har varit förbehållen de rikaste och mäktigaste i dåtidens krigarsamhälle.

Ett av de många guldföremålen bär en latinsk inskription från Bibeln, som översatt lyder: ”Stig upp, o Herre, och må dina fiender bli spridda och de som hatar sig försvinna ur din åsyn”.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: