Havsutter

Världens första utter med astma använder inhalator

Havsuttern Mishka fick svårigheter att andas när hon flyttade till storstaden, men hon lärde sig snabbt att hantera sin sjukdom – med en inhalator. Den läraktiga uttern kan nu tryggt se fram emot sitt nya liv i Seattle i nordvästra USA.

22 september 2015 av Rikke Jeppesen

Den lilla uttern Mishka sticker in nosen i en inhalator

Livet har inte alltid varit lekande lätt för havsuttern Mishka, som upphittades helt ensam och intrasslad i ett nät i en ensligt belägen by i Alaska. Den övergivna utterbabyn uppfostrades av djurskötare och nu är hon den första av sin art som har fått diagnosen astma.

Lyckligtvis har hon lärt sig hur hon ska leva med sin sjukdom – Mishka har tränat på att sticka in nosen i en inhalator, så att hon kan andas in den nödvändiga medicinen två gånger om dagen, precis som människor gör.

Så här ser det ut när uttern Mishka använder sin inhalator.

Uttern fick problem i storstaden

Mishka har tillbringat sin barndom bland djurskötare i Alaska SeaLife Centre. Där fick hon sitt namn, som betyder "liten björn" eller "nalle" på ryska, och lade sig till med vanan att suga på sin svansspets när hon skulle sova.

Men när den övergivna utterungen blev stor nog att flytta hemifrån till ett akvarium i storstaden Seattle fick hon problem med andningen. Hon är den första havsuttern som har fått beskedet att hon har astma – en åkomma som kan drabba alla djur som har lungor. Man ser det ofta hos exempelvis hästar och katter.

Skogsbränder gav sannolikt astma

Astma är ett kroniskt inflammationstillstånd i luftvägarna, som tar sig uttryck i anfall av andnöd, hosta eller väsande andning. Vid astma blir luftvägarnas muskler överaktiva och krampar, och slemhinnan svullnar upp och utsöndrar ett sekret. De mindre luftvägarna blir samtidigt trängre och gör det svårt för luften att passera.

Astma kan vara allergiskt framkallat av pollen, damm, djurmjäll, mögel och en del livsmedel. Veterinärer anser att Mishkas astma eventuellt har framkallats av rök från skogsbränder, som fanns i luften när uttern kom till Seattle.

En utter har mer än astma att kämpa med

Även om Mishka har varit duktig på att ta hand om sig själv, så är det inte alla uttrar som är lika försigkomna. Många av dem är faktiskt så kräsna att det kan gå ut över deras chanser att överleva. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: