Klok tiger

Tigern är den klokaste katten

Ny mätning av kranier vid University of Oxford motsäger teorin om att sociala djur har störst hjärna.

18 mars 2010

Tigern har en större hjärna och därmed sannolikt också större mental kapacitet än de andra stora katterna – lejon, leopard och jaguar. I siffror är en tigerhjärna 16 procent större än en lejonhjärna, när det rör sig om två djur med lika stora kranier. Det beror på att tigerkranier är byggda så att det finns plats för större hjärna.

Mätningen av kranier har utförts av ett forskarlag vid University of Oxford. Forskarna mätte både längden av kraniet från den bakersta till den främsta punkten samt själva det rum i kraniet som rymmer djurets hjärna. Det visade sig att lejon, jaguarer och leoparder har lika stora hjärnor, när man korrigerar för djurens storlek, medan tigrarna har plats för fler grå celler.

Upptäckten överraskar forskarna, som med de nya rönen kan avliva den gängse uppfattningen att sociala djur som lejon har större hjärna än djur som likt tigrar lever ensamma större delen av sitt liv. Det verkar inte finnas något samband mellan social förmåga och hjärnans storlek.

Forskarna vet att alla stora katter har en gemensam förfader, som uppstod för 3,7 miljoner år sedan, men de vet inte varför tigern utvecklat störst hjärna. Nästa steg är att undersöka vilka delar av tigerhjärnan som är större än hos de andra katterna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: