Superhelte X-Men TOP

Djurriket matchar filmvärldens superhjältar

I den nya filmen “X-Men: Apocalypse" dödar superhjältarna med chockvågor, byter kroppsfärg och återskapar lemmar. Det låter som rena rama påhitten, men en titt på djurens värld visar att superhjältarna nästan ligger i lä.

10 maj 2016 av Lars Thomas och Therese Zillmer

Det är möjligt att de aldrig får en Oscar för "Bästa animation" eller "Bästa tekniska effekter", men naturens egna superhjälptar – djuren – behöver ingen stjärnregissör för att leverera.

Titta bara hur flera arter är överlägsna superhjältarna i "X-Men":

Iceman – Den nordamerikanska skogsgrodan

Iceman tål extrem kyla och gör is.

Den nordamerikanska skogsgrodan klarar som jämförelse att hela 85 procent vätskan i dess kropp fryser till is. Samtliga kropssfunktioner hos grodan stannar av, men när den tinar upp kan den leva vidare som vanligt.

Grodans otroliga köldtolerans beror på en hög halt av organisk frostskyddsvätska i cellerna.

Apocalypse – Axolotl

Förmågan att återskapa förlorade lemmar är inte bara något som X-Mens Apocalypse kan. Salamandern axolotl kan till exempel återskapa ett förlorat ben.

Cellerna runt såret delar sig med blixtens hastighet och bildar vävnadstyperna för ett nytt ben. Även skador på ryggraden och ryggmärgen går att reparera.

Cyclops – Paddleguanen

Cyclops skjuter ut optisk strålning ur ögonen, men den amerikanska paddleguanen kan också spruta ut illrött ur gluggarna.

Leguanen pumpar in blod i blodkärlen bakom ögonen tills dess att trycket är så högt att blodet skickas ut i strålar. Strålarna innehåller bittra och svidande ämnen som håller borta fienden.

Havok –Pistolräkan

Med sin förmåga att suga upp energi och skicka ut den som tryckvågor är Havok en av X-mens mest destruktiva superhjältar.

Pistolräkan kan dock vara med här. Med sina 5 000 grader varma tryckvågor kan den även ta stora fiskar.

Tryckvågen kommer från pistolräkans ena klo som är extremt kraftig. När den slår ihop bildas en bubbla som - när den brister - stiger temperaturen enormt och avger en smäll på över 220 decibel.

Möt flera av naturens superhjältar

Kameleontbläckfisken låter X-Mens förklädningsexpert Mystique stå i skuggan när den förvandlar sig till en orm eller en sten. Och Wolverine kan bara titta avundsjukt på den västafrikanska hårgrodans naturliga förmåga med klorna. Läs om dem här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: