Springedderkop

Hoppspindel hittad i Papua Nya Guinea

Expedition i regnskogen upptäcker helt nytt släkte av spindelfamiljen.

7 oktober 2009

En grupp forskare på expedition i den täta djungeln i Papua Nya Guinea har hittat en rad hittills fullkomligt okända djur i snåren. Fynden inkluderar bland annat tre spindlar, som är särskilt anmärkningsvärda, eftersom de utöver att vara nya arter dessutom representerar helt nya släkten, det vill säga djurgrupper ett steg upp från artnivån.

En av de nya släktrepresentanterna är hoppspindeln Tabuina varirata. Den tillhör en underfamilj av hoppspindlar, som förekommer enbart på Papua Nya Guinea. Globalt sett är hoppspindlarna med mer än 5000 beskrivna arter en av de allra största spindelfamiljerna. De utmärker sig genom att kunna hoppa många centimeter med hjälp av en hydraulisk tryckmekanism i benen.

Gecko med klor

Expeditionen fann också en ny gecko, som har fått namnet Cyrtodactylus. Den har till skillnad från många andra geckoödlor inga klibbiga skivor på fötterna. I stället har den klor, som den använder att klättra i träd med.

Två av de nyfunna grodorna tillhör släktena Nyctimystes och Litoria. Förstnämnda lägger ägg under stenar i vattendrag. De nykläckta grodorna har stor mun, som de använder för att suga sig fast på stenar, så de inte förs bort av strömmen. Litoria-grodan utmärker sig genom att överrösta vattnets brusande med en högljudd sång, som låter som en rington.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: