kendisdyr

Sex djur som uppkallats efter kändisar

Varje år hittar forskarna nya djur som är så unika att de behöver ett eget enastående namn. Eller åtminstone nästan ett eget namn. Biologer har nämligen namngivit en hel kavalkad efter dagens kändisar.

27 april 2016 av Kristian Filrup och Karine Kirkebæk

Genom åren har biologer och andra som hittat djur gett nya arter ett namn värdig den röda mattan. Allt från popstjärnor till filmvärldens superskurkar har en namne i naturen:

1. Stekel skickar larvar ut i dödsdans

Sångerskan Shakira är känd för sina vaggande höfter och just precis de vaggande rörelserna har givit namn åt en kallblodig liten dräpare.

Stekelearten Aleiodes shakirae får nämligen sitt offer att röra sig i en bisarr dans innan döden inträffar.

Stekeln lever i Anderna i Ecuador och där lägger befruktade honor ägg i en speciell sorts mätarlarv så att ägget kläcks inne i larven och börjar äta fjärilens inre.

När det mest vitala är uppätet hamnar offret i skakande dödskramp.

2. Spindlar ger offer dödlig injektion

Skådespelerskan Angelina Jolie har bidragit med mer än bara sitt skådespel. I djurens värld har hon bland annat fått en spindel uppkallad efter sig: Aptostichus angelinajolieae.

Och det är inte hennes skådespelarkarriär som ligger bakom namngivningen utan hennes arbete för UNHCR.

Spindeln lever i norra Kalifornien i USA där den hoppar fram från sin håla och injicerar sitt byte med gift under jakten på föda.

3. Skalbagge med svällande överarmar

Likheten mellan den Österrikesfödda och sjufaldiga vinnaren av Mr. Universe-titeln Arnold Schwarzenegger skalbaggen Agra schwarzeneggeri är inte precis slående.

Men skalbaggen, som lever i Costa Rica, har ett väldigt utmärkande gemensamt drag med den tidigare guvenören i Kalifornien: Dess mittersta benpar påminner om ett bar stora och mycket vältränade överarmar.

4. Förhistoriskt djur hade saxliknande klor

Kootenichela deppi hittades i Kanada och är uppkallad efter skådespelaren Johnny Depp eftersom den liknar en av hans filmroller.

Det förhistoriska djuret var fyra centimeter långt och en 505 miljoner år gammal släkting till dagens hummer och skorpioner.

Djuret hade klor som den kunde använda som saxar och just därför ledde den namngivaren David Leggs tankar till Depps filmroll från 1990 som Edward Scissorhands - en karaktär med skarpa knivblad till fingrar.

5. Fyllig bakdel påminde om Beyoncé

I skogarna i Queenslands i Australien lever den sällsynta bromsen Scaptia beyoncea. Broms är en typ av fluga, varav en av de mest kända är de hårt bitande hästflugorna.

Men denne klæg har en stor, gylden bagkrop og er navngivet efter sangerinden Beyoncé Knowles – som bl.a. også er kendt for sin fyldige bagdel.

Den gyllene färgen kommer från ett tätt lager hår. I jakten på sin favoritföda – nektar – fastnar pollen på deras kropp och befruktar andra blommor som bromsen besöker.

6. Skalbaggarnas egen superskurk

Det latinska namnet Agathidium vaderi kan enkelt översättas till Darth Vader-skalbaggen. Den lilla insekten lver på slemsvampar som den hittar i skogarna i North Carolina i USA.

Skalbaggen är cirka tre millimeter lång och har ett glansigt, svart yttre som den skyddar sig med genom att rulla ihop med till en boll när fara hotar.

Namnet stammar från den omisskänneliga likheten med superskurken i Star Wars: Darth Vader.

Släktet Agathidium har många arter, exempelvis Agathidium bushi, Agathidium cheneyi og Agathidium rumsfeldi, som samtliga är uppkallade efter tre tidigare toppolitiker i USA – George W. Bush, Dick Cheney och Donald Rumsfeld.

Flera djur med kända namn

Även en känd skådespelare och ett monster frånHarry Potters universum har fått djur uppkallade efter sig. Möt alla berömda kändiskrypen i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: