nb_u07 Strauss-Kahn

Sexorgier tillhör djurriket

Följer mäktiga män som politikern Dominique Strauss-Kahn bara sin inre grottman när de har sex med flera partner? Inte enligt biologerna.

12 februari 2015 av Carsten Nymann

Den franske ekonomen och tidigare presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn inledde den här veckan en rättegång, där han står anklagad för att ha arrangerat 15 sexfester med prostituerade mellan 2008 och 2011.

Den stora frågan är vad som kan ha fått en av Europas mäktigaste män att riskera hela sin karriär med att leva ett så utsvävande sexliv.

Sexorgier var inget för grottmänniskan

En av de rådande teorierna från sex- och samlevnadsexperterna är att män som Strauss-Kahn bara ger utlopp för sin inre grottman på fruntimmersjakt.

Enligt biologerna finns det dock inga bevis för att våra närmaste förfäder var speciellt promiskuösa.

Enkelspårigt sex var avgörande

Tvärtemot har monogami varit avgörande i den tidiga utvecklingen av människan.

Människan har en extremt lång barndom jämfört med andra djur, och den utvecklingen hade inte varit möjlig om modern var ensamstående medan fadern var på sexfest.

Kroppsstorleken avslöjar sexvanor

Ett av de tecken som forskarna kikar efter när de undersöker våra förfäders sexvanor är skillnaden i kroppsstorlek mellan hannar och honor.

Hos gorillan, där hannarna konstant måste kämpa mot andra hannar för att erövra nya partner är hannarna mycket större än honorna.

Ingen sexstrid hos människan

Men följer forskarna släktleden från de tidigaste apmänniskorna fram till moderna människor, ser de att storleksskillnaden könen emellan minskar ju närmare de kommer vår släkt, Homo.

Om Strauss-Kahn och andra vill använda de nedärvda generna som ursäkt får de därför titta längre tillbaka på stamträdet än till grottmänniskan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: