Colourful crab

Krabba: Färger visar vägen till parningspartners

Fyra nya krabbarter med starka färger har hittats på Filippinerna. Forskarna gissar att färgerna gör det lättare att hitta artfränder.

19 november 2012

Den filippinska ön Palawan är känd för sin unika artrikedom. En lång rad djurarter finns bara på denna ö, och nu kan fyra nyupptäckta sötvattenskrabbor skrivas in på listan. Forskare från tyska Senckenberg Research Institute och De la Salle University i Manilla hittade krabborna som ett led i tio års undersökningar av livet i öns vatten.

De nya krabbarterna, som tillhör familjen Insulamon, är mellan 2,5 och 5,3 centimeter breda och lätt igenkänneliga på sina starka färger. En av dem är till exempel kraftigt lila och violett. Forskarna är inte säkra på varför krabborna är så färgsprakande, men tror att det skall underlätta för artfränder att känna igen varandra, inte minst inför parningen.

De fyra nya krabborna förekommer alla inom ett mycket begränsat område, och det gör dem sårbara. Ett klassiskt problem för de så kallade endemiska arterna – det vill säga djur som bara lever på ett ställe – är nämligen att hela arten utrotas om deras enda habitat förstörs. På Palawan pågår flera gruvdriftsprojekt, som hotar inte bara krabborna utan hela djurlivet på ön. Hälften av öns arter finns inte på andra ställen i världen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: