Pandor kan tala

Pandor kan tala

Pandor har sitt eget språk. Det består av ljud som varierar efter om pandorna äter, flirtar eller längtar efter mamma.

23 mars 2016

När en sexlysten pandahane lägger an på en hona bräker han som ett får, "baaaahh", och när en pandaunge är hungrig och vill till mamman, ropar den "gi-gi".

Det visar ny forskning i Kina, där zoologer under fem år har observerat och avlyssnat en flock pandor i ett reservat i Sichuan-provinsen.

Pandor får sin egen ordbok

För att lättare kunna förstå de svartvita bambubjörnarna och deras inbördes kommunikation har forskarna spelat in deras läten när de sysslat med olika saker: Ätit, uppvaktat en partner, slagits eller pysslat med ungarna.

UTVALDA PANDAORD:

? Baaah: "Jag vill ha dig." ? Gi-gi: "Mamma, hungrig."? Wow-wow: "Jag mår inte bra."? Ku-ku: "Ah, så skönt jag har det nu."

Totalt har forskarna avslöjat betydelsen av 13 olika läten. De funderar nu på att göra en slags pandaordbok som är baserad på avancerad röstigenkänning - inte bara för nöjes skull utan också för att bättre förstå de hotade djuren.

Pandor är inte det enda djuret som har ett språk

Pandor kommunicerar med ljud, medan schimpanser kommunicerar med teckenspråk. Nu har skotska forskare gjort en schimpans-människo-ordbok, som gör det möjligt att förstå schimpanska. Läs mer i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: