nb_u33 panda

Panda lurar till sig ett liv i lyx

En panda har lurat sina djurvårdare. De trodde att djuret var dräktigt. I själva verket ville den bara ha mer mat.

13 augusti 2015 av Karine Kirkebæk

Pandan Yuan Yuan i Taipei Zoo i Taiwan har sedan den 11 juni visat flera tecken på att vara dräktig. Aptiten är borta, livmoderslemhinnan har blivit tjockare och den producerar mer av hormonet progesteron, vilket också är ett tecken på dräktighet.

Men nu misstänks den 11-åriga pandan för att ha simulerat graviditeten då en ultraljudsundersökning visar inte något tecken på ett foster. Experterna menar i gengäld att pandan har lurat sina djurvårdare att tro den var dräktig för att få tillgång till de förmåner som dräktiga pandor får i den zoologiska trädgården.

Dräktiga lever i lyx

De blivande pandamammorna flyttas till en inhägnad med lyxiga förhållanden under dräktigheten. I juli månad är temperaturen cirka 34 grader i Taiwan – mer än vad en panda tycker är trevligt. De dräktiga pandorna i den zoologiska trädgården slipper dock värmen och flyttas till speciella rum med luftkonditionering.

Dessutom får de dräktiga pandorna också mer individuell uppmärksamhet från djurvårdarna.

Kinesiska experter menar att Yuan Yuan har tagit efter andra dräktiga individers beteende efter att ha sett att de har fått en angenäm behandling.

En annan kinesisk panda simulerade inte sin graviditet. Förra veckan blev den stora honan mamma till ett par mycket små tvillingar.

Besvärlig reproduktion

Pandor är kända för att ha en redan oberäknelig reproduktion. Ett befruktat ägg sätter sig inte nödvändigtvis fast i livmodern direkt. Ägget kan flyta runt under kortare eller längre tid.

Det betyder att dräktighetsperioden kan variera från 95 till 160 dagar.

Läs mer om hur graviditeter i framtiden kan gå till med hjälp av framsteg inom fertilitetsteknik, fosterscreening, genmanipulation och kloning:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: