nb_u20 Scanpix

Syntetiska horn ska rädda noshörningen

Noshörningen är utrotningshotad, men nu kommer modern teknik det stora djuret till undsättning. Ett amerikanskt företag vill stoppa slakten med hjälp av 3D-utskrivna horn.

12 maj 2015 av Malene Breusch Hansen

Antalet dödade noshörningar har ökat explosionsartat på senare år. 2007 dödades bara 13 noshörningar av tjuvjägare, men 2014 hade siffran vuxit till 1215.

Organisationer och myndigheter har utan framgång försökt bromsa blodbadet, men nu erbjuder det amerikanska företaget Pembient en eventuell lösning. Företaget vill stoppa massdödandet genom att skriva ut konstgjorda horn i 3D, som kan mätta den stora efterfrågan så att noshörningarna kan lämnas i fred.

De syntetiska hornen ska byggas upp av ett pulver som består av samma material som riktiga horn och kommer vara billigare än originalen.

_Kilopriset på noshörningshorn är 325?000 kronor. Foto: Scanpix.

Rykte om cancerbotemedel gav ökad efterfrågan

Efterfrågan på noshörningens horn beror framförallt på den asiatiska naturmedicinen. Enligt den kan pulveriserat noshörningshorn bota en lång rad sjukdomar - allt från hjärnblödning till sars och aids.

Tack var en stor bevarandeinsats var beståndet noshörningar växande i början på 2000-talet, men 2008 ökade efterfrågan markant på grund av ett rykte i Vietnam att dödssjuka cancerpatienter hade botats av pulver från hornet.

Hornet har ingen medicinsk effekt

Ryktena kan dock omöjligen vara sanna. Det stora djurets horn består av mycket tätt sammanpressat hår, och precis som alla andra däggdjurs hår innehåller de uteslutande keratin - ett av de kemiskt minst reagerande ämnena.

Samtidigt är ämnet för människor nästan omöjligt att bryta ner och kan därför inte tas upp i kroppen. Bara det är en anledning till att hornet inte kan ha någon medicinsk effekt._

Noshörningshorn är extremt dyra

Pris på hornet från en noshörning kan mäta sig med några av världens dyraste varor. Efter narkotika, vapen och människohandel är horn med mera från utrotningshotade djur den fjärde största handelsvaran på svarta marknaden.

Heroin: 500?000 kr/kg Guld: 375?000 kr/kg Noshörningshorn: 325?000 kr/kg

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: