Antechinus stuartii 2014/12

Fäder offrar livet för sina barn

Det är inte bara bland insekter som fadern har förverkat sin roll efter befruktningen. Hanarna hos en australisk pungspetsekorre offrar livet för sina ungar.

24 juli 2014 av Lars Thomas

Pungspetsekorre lever hårt och dör ung

Hos den australiska pungspetsekorren Antechinus stuartii gör hanarna det ultimata offret för ungarnas skull.

Pungspetsekorrar lever hårt och dör väldigt unga – inte minst hanarna. De blir könsmogna redan vid tio månaders ålder, och kastar sig då ut i en kort och extremt hektisk parningstid.

Parandet är så intensivt att samtliga hanar utan undantag dör, när parandet är avklarat och de enda som är kvar är dräktiga honor. Dessa lever å andra sidan ofta i ytterligare ett till ett och ett halvt år, så att de hinner para sig och få ungar ännu en gång.

Mer mat åt ungarna

Biologiskt sett kan det verka märkligt att offra alla hanar på detta sätt, men bakgrunden är förnuftig.

Pungspetsekorrarna lever nämligen i torra, ökenliknande områden, där det är ont om föda. Med hanarna ur vägen finns det mer mat över åt honorna och de ungar som växer upp.

Läs mer om djurföräldrar

Pungspetsekorren är dock inte det enda djur som sätter sina egna behov åt sidan till förmån för ungarna. Läs mer om självuppoffrande djurföräldrar i artikeln från Illustrerad Vetenskap 12/2014. Läs den genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: