Kan djur överleva mul- och klövsjuka?

Kan djur tillfriskna från mul- och klövsjuka, och om det är så, skulle det i så fall vara farligt att äta deras kött eller dricka deras mjölk?

1 september 2009

Mul- och klövsjuka är en ytterst smittsam virusinfektion hos djur. Den kan smitta via luften eller genom beröring och drabbar framförallt idisslare och svin. Sjukdomen angriper inte hästar eller människor, även om dessa kan vara smittbärare och överföra sjukdomen till andra djur. De flesta djur som överlever mul- och klövsjuka tillfrisknar, men inte utan komplikationer. De växer inte lika mycket, eller inte alls. Korna drabbas ofta av infektioner i juvren, vilket kan medföra en bestående sämre mjölkproduktion, och både svin och kor kan drabbas av olika åkommor i klövarna. I kölvattnet på en epidemi följer det alltså alltid stora produktionsbortfall i lantbruket, och många länder har av denna anledning mycket stränga bestämmelser angående import av djur och kött från länder med mul- och klövsjuka. På grund av risken för lantbrukarna och landets exportintäkter väljer man i de flesta länder att avliva alla djur i en besättning, där man upptäckt sjukdomen. Det är inte farligt för människor att äta köttet från ett smittat djur, även om vissa menar att man kan smaka sjukdomen i köttet. Skälen till att man tar till så drastiska medel som att avliva ett helt djurbestånd, trots att det bara är ett djur som har insjuknat, är alltså framför allt ekonomiska.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: