Diving in tunnel

Okända djur i tunnel under semesterö

En ny kräftart har dykt upp ur mörkret i världens längsta lavatunnel under Lanzarote

17 februari 2010

När biologer går på jakt efter nya djurarter är en semesterö inte det första ställe de letar på. Det borde de kanske göra. I varje fall har ett fynd på Lanzarote bevisat att det mycket väl kan finnas saker att hitta där.

På ön har en grupp forskare, bland annat från veterinärhögskolan i Hannover, nämligen upptäckt ett okänt kräftdjur. Det lilla djuret, som har fått namnet Speleonectes atlantida, lever under havsbottnen i en tunnel, som skapades då vulkanen Monte Corona fick ett utbrott för cirka 20000 år sedan. Flytande lava rann nedför bergssidan och ut i vattnet, där lavaströmmen stelnade och bildade ett ihåligt rör. Tunneln, som heter Túnel de la Atlántida, är med sina cirka 1500 meter världens längsta lavatunnel under vattnet.

Kräftart med långa antenner

Den nya kräftarten, som närmast liknar en tusenfoting, är 10–20 millimeter lång och saknar ögon, då det är helt mörkt i tunneln. I stället är den utrustad med långa antenner, som sticker ut från huvudet, och på kroppen har den massor av känselhår. Med sina klor kan den samla upp mycket små bitar föda, men också angripa bytesdjur som är dubbelt så stora som den själv. I en mörk grottmiljö under vatten måste man kunna äta vad helst man möter på sin väg, konstaterar forskarna.

Djuret påminner en del om Speleonectes ondinae, som är den enda andra så kallade remiped som lever i lavatunneln. De övriga 20 kända remipederna finns i Karibien. Att man funnit två arter på Kanarieöarna är ett tecken på att remipederna har en gemensam förfader, som har levt för 200 miljoner år sedan, då kontinentalplattorna började driva från varandra.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: