Lizard iq-test

Ödlor kan lösa problem

Amerikanska forskare har utsatt ödlor för ett intelligenstest, och de klarade det bättre än många fåglar.

28 februari 2012

Ödlor kan lära sig lösa problem, som de inte tidigare stött på. Denna slutsats drar forskare vid Duke University i USA efter försök med ödlor av arten Anolis evermanni, som är kända för att vara särskilt anpassningsbara.

Forskarna utsatte ödlorna för bland annat ett försök med två hål. I första omgången var det ena tomt, medan det andra, som var täckt av ett blått lock, dolde en mask. Ödlorna lärde sig snabbt vippa av locket med nosen för att komma åt födan.

I nästa försök täckte forskarna båda hålen med lock – ett blått och ett blått med gul kant. Även i detta fall lärde sig ödlorna snabbt att koppla lockens färg till var maskens fanns. Till sist bytte forskarna plats på locken, men på nytt lärde sig två av djuren knepet.

Studien visar överraskande att ödlorna var bättre och snabbare på att lösa denna typ av uppgifter än flera fåglar. Forskarna tror att det bland annat kan bero på att ödlorna, som äter mindre än fåglar, bara fick ett försök om dagen. Misslyckades de, fick de mat igen först nästa dag.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: