Cat with bowl

Katter tar fyra slurkar i sekunden

När en katt dricker, sker det så snabbt att det mänskliga öga inte hinner med.

10 maj 2011

Många har säkert undrat hur katter får upp vatten i munnen, när de dricker med tungspetsen. Nu har fyra ingenjörer funnit svaret, och det är precis lika elegant, överraskande och tyngdkraftsbetvingande som katterna själva. Utrustade med höghastighetskameror har forskare vid Massachusetts Institute of Technology i USA tagit videofilmer i ultraslowmotion av katter som dricker vatten.

Bilderna avslöjar att katter i motsats till hundar, som böjer tungan framåt ungefär som en sked, i stället böjer tungan bakåt, så att tungspetsens yta endast precis nuddar vattnet. Därefter utnyttjar katten vattnets tröghet till att dra upp tungan precis tillräckligt långsamt för att vattnet skall stå upp i en pelare från ytan utan att brytas, så att katten elegant kan bita av pelaren i en liten klunk.

Fyra klunkar i sekunden kan katten klara, vilket är betydligt snabbare än det mänskliga ögat klarar att följa med i. Det kräver så god precision och koordination av tungan att forskarna finmotoriskt jämför den med bläckfiskens armar och elefantens otroliga snabel.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: