Lions eats elephant

Sluga rovdjur dödar med list

Från vråkarnas kniptångsmanövrer till späckhuggarnas utspekulerade säljakt. Bland några rovdjur når samarbetet och den taktiska förmågan imponerande höjder. Se 4 av de slugaste rovdjuren i aktion.

Sälen sköljs ned i döden

Få taktiker i djurvärlden är så utspekulerade som späckhuggarens sätt att jaga säl. Normalt är sälar i säkerhet när de ligger på drivande isflak, men inte för några grupper av späckhuggare som har specialiserat sig på att skapa vågor som sköljer ner bytet i vattnet mot en säker död.

Kniptångsmanöver överrumplar kanin

De amerikanska kaktusvråkarna är mycket sociala rovdjur som har gjort det till en konstart att jaga i flock. Genom att placera sig strategiskt runt en kanin och locka den i en fälla får vråkarna full utdelning i sin jakt.

Se filmen här

Rovdjur samarbetar om att utrota fiskstim

Några gånger attraheras en rad olika rovdjur till samma fiskstim och samarbetar om att äta upp rubb och stubb. Man kan se så olika djur som havssulor, sjölejon, tonfisk, hajar och vissa gånger även valar delta.

Lejonet är jaktmarkernas general

Inget annat rovdjur har så välutvecklad arsenal av jaktstrategier som lejon. Allt från kaniner till elefanter kan de nedlägga om bara lejonflocken arbetar tillsammans och väljer den rätta strategin. Lär dig mer om lejonens blixtangrepp, kniptångs- och avledningsmanövrer i den 50 minuter långa naturfilmen:

Som abonnent på bladet kan du hente artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: