Grusom død TOP

Grym död i djurriket

En långsam och smärtsam död är ödet för de djur som hamnar i klorna på naturens mest hänsynslösa dräpare. Här är de tre värsta sätten att dö på i djurriket.

7 juni 2016 av Lars Thomas & Jesper Bindslev

Grym död 1: Uppäten inifrån

Spyflugan Lucilia bufonivora lägger ägg i paddors näsborrar och och larverna äter offret inifrån.

Den här spyflygan, som är vanligt förekommande i nordvästra Europa, använder levande paddor som kläckningsmaskiner. Flugan lägger alltid sina ägg i paddans näsborrar, ofta i sjuka eller skadade individer.

När larverna kläcks börjar det äta av vävnaden runt och inne i näsborrarna. Därefter äter de sig längre och längre in i paddans huvud och fortsätter till sist till offrets ögon och hjärna.

Först vid den här tidpunkten dör paddan, men larverna fortsätter att äta tills det inte finns mer kvar av deras värd. Därefter borrar de ned sig i jorden och förpuppas.

Grym död 2: Ruskad till döds

Sjöleoparden slungar pingvinen från sida till sida med så stor kraft att skinnet flås av.

Pingviner står oftast och trampar lite vid iskanten innan de hoppar i vattnet. De håller utkik efter sin värsta fiende, sjöleoparden, som har specialiserat sig på den svartvita fågeln.

Sälen, som kan väga upp till 600 kilo är ett av de största rovdjuren i Antarktis. Men trots imponerande tänder är den inte så bra på att döda sitt byte med käkarna. I stället har den utvecklat en annan teknik.

När pingvinen simmar förbi griper sälen tag i sitt offers fötter och ruskar djuret fram och tillbaka och slår det mot vattenytan. Kraften sliter pingvinens skinn i bitar och till slut är fågeln sönderriven.

Grym död 3: Uppäten levande

Grodan tror att den har hittat en läcker måltid, men istället biter sig larven fast i den.

Epomisskalbaggens larv är stor och tjock och ser ut som en läcker måltid för en groda. Men om grodan attackerar slutar det med att den själv hamnar på menyn.

Larven lockar grodan genom att vifta med sina antenner, men undviker angriparens klibbiga tunga. I stället borrar den fast sina taggiga käkar i grodans huvud, hals eller mage och börjar äta den – levande.

Även om grodan skulle lyckas svälja larven skulle den kräkas upp den lite senare, varefter larven skulle bita sig fast igen och börja äta på nytt.

Mycket mer plågsam död ...

Törnskatan spetsar sitt byte på törnen eller taggar, späckhuggaren kastar upp det i luften. Läs om fler grymma sätt som djur dödas på i vår artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: