insekt i örat topp

6 läskiga kryp som du INTE vill hitta i ditt öra

Din hörselgång är bara 2,5 centimeter lång – precis lagom för både spindlar, mal och kackerlackor. Här är den skrämmande listan över örats objudna gäster.

22 december 2015 av Mikkel Skovbo

Du sover tungt efter en lång och utmattande dag och märker inte att det kittlar lite på huden: En luden spindel tassar runt på din örsnibb i jakt på det perfekta gömstället. Och den har kommit rätt. Framför spindeln uppenbarar sig spindelvärldens svar på Ali Babas grotta: din hörselgång.

Så kan en spindel hitta in i ditt huvud. Och det händer! Den yttre hörselgången är 2,5 centimeter lång och 0,7 centimeter i diameter, så det är precis lagom med plats för små, krypande gäster.

Som tur är blockerar trumhinnan att smådjur och insekter kan krypa ännu längre in i örat. Men det är illa nog: Hörselgången består av brosk klätt med hud, hårsäckar och körtlar, och en främmande kropp i området kan leda till kraftiga smärtor, rodnad, hörselförlust och en strid ström av vätskande var.

Här är sex obehagliga exempel på småkryp i människoörat:

1. Mal fäller amerikan i golvet

"It’s fucked up, dude!" säger den store, amerikanske mannen "Mikey" något förskrämt. Han har fällts i golvet med en mal i örat.

"Jag kan höra the motherfucker flaxa runt i mitt huvud!"

Som tur är kommer hans storskrattande "vänner" till undsättning med ljuset från en mobiltelefon och en pincett – bara för att upptäcka att det gömmer sig ytterligare ett djur i stackars Mikeys hörselgång (!)

2. Fluglarv tar den som fripassagerare

I örat på en 48-årig taiwanesisk kvinna kryper en slemmig larv från en fruktfluga runt. Fluglarven har sannolikt hamnat i örat som en fripassagerare på en hörapparat, som har legat bredvid ett fruktfat på ett matbord.

Fluglarven är i full färd med att byta ned huden i hörselgången nära trumhinnan och kvinnan lider av kraftiga smärtor. Som tur är går allt bra när läkarna avlägsnar den slemmiga, ryggradslösa gästen och förser patienten med en antibiotikakur.

3. Spindel biter sig fast med hullingar

Klicka för att se bilden i större format. FOTO: Rednet News

En stor, luden spindel stirrar trotsigt tillbaka på läkaren med sina fyra ögon, när han kikar in i hörselgången på sin patient. Spindeln har suttit där i hela fem dagar och vägrar lämna sitt nya, varma människobo.

När läkaren petar till den åttabenta spindeln med ett redskap gräver den sig bara längre in i örat med sina hullingar. I stället måste doktorn skölja ut den envise gästen med en ordentlig dos saltvattenlösning.

Efter ingreppet försvinner den obehagliga klådan i örat hos den kvinnliga patienten på Changsha Centralsjukhus i det syd-centrala Kina. Hon bryter ut i gråt av glädje.

4. Syrsa söker upp varmt bo

En indisk man går till läkaren med klåda i ena örat – och inte hem igen förrän en 7,5 centimeter lång indisk syrsa har dragits ut ur hans hörselgång.

"Syrsan kröp troligtvis in i örat på mannen medan han sov och låg och väntade på att det skulle bli natt igen", säger insektexperten Michael Sweet från Derby Universitet och berättar vidare att den indiska syrsan ofta uppsöker varma gömställen under dagstimmarna.

5. Enkelfoting kryper in i sovande kineser

Öronläkaren på sjukhuset i Yangzhou i södra Kina får lite av en överraskning när han sticker in otoskopet i örat på en kvinnlig patient som har klagat på obehag i örat: Han får syn på en livs levande enkelfoting.

Det giftiga djuret har krupit in i kvinnans öra medan hon sov.

Läkaren dödar genast det mångbenta djuret med en saltvattenlösning och tar ut det bit för bit med en liten örontång.

Kvinnan klarar sig oskadd genom episoden. Små enkelfotingar kan annars ge upphov till en smärta som är jämförbart med ett bisting – medan bettet från större djurs giftkrokar i vissa fall kan vara livshotande.

6. Kackerlacka får australier ur sängen

Klockan halvtre på natten vaknar Hendrik Helmer upp med en outhärdlig smärta i ena örat. ”Det kändes som om någon borrade eller hamrade in ett spik på sidan av huvud", berättar australiern för BBC.

Han är rädd att det är en giftspindel och försöker först suga ut den ur örat med en dammsugare. Det fungerar inte och han skyndar sig till sjukhuset i Darwin.

Där häller en läkare olivolja i hans öra, vilket får krypet att gräva sig ännu längre in i hörselgången, innan det till slut kvävs av oljan och dör. Till sist sticker läkaren in en tång i örat på Hendrik och drar ut en 2 centimeter lång kackerlacka. Den största insekten läkaren någonsin har sett i ett öra.

Från insekt i örat till kvällsmat

Om du någon gång lyckas fånga en insekt med örat – varför inte äta upp det? Det finns cirka 10 triljoner insekter i världen och vi kommer att bli tvungna att vänja oss vid att se dem på tallriken. För klimatets skull. Läs mer i den här artikeln:

ÖRATS KRYPANDE GÄSTER

[ Klicka för att se bilden i större format

1. Hörselgången är den kanal som förbinder ytterörat med mellanörat.

2. Trumhinnan är det membran som skiljer hörselgången från mellanörat och förstärker ljudintrycket i örat. Dessutom hindrar den småkryp från att krypa långt in i ditt huvud. Om den är hel, vill säga...](http://illvid.dk/files/bonnier-ill/attach/insekt-i-oeret-stor.jpg)

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: