ladybug

Har vi fått fler nyckelpigor?

Antalet så kallade harlekinpigor sägs ha exploderat. Är det sant?

14 mars 2014

Den asiatiska harlekinpigan

Harlekinpigan är en färgsprakande asiatisk nyckelpiga som har etablerat sig i Europa, Nordamerika, Sydamerika och Sydafrika, där den ursprungligen introducerades för biologisk bekämpning av bladlöss. Denna uppgift löser den på ett lysande sätt. Arten är stor, girig och inte kräsen med vilka bladlöss den äter.

Tanken var att harlekinpigan inte skulle sprida sig i naturen, men vissa av insekterna kom undan.

De första vilda bestånden utanför Asien dök upp i Nordamerika 1988, medan de hittades i Europa och Sydamerika 2001. Trots de olika miljöerna stortrivdes nyckelpigan och har sedan spridit sig i ett rasande tempo.

Harlekinpigans tre nycklar till framgång

Nyckelpigans framgång beror på en rad anpassningar. 1. Dess blod innehåller till exempel ett illasmakande ämne så att bara ett fåtal djur äter den. 2. Blodet innehåller också stora mängder antibakteriella ämnen så att immunsystemet effektivt avvisar sjukdomsangrepp. 3. Slutligen övervintrar insekten inomhus i människans bostäder så att fler av dem överlever vintern.

På tio år invaderade nyckelpigan Europa

Harlekinpigan infördes i Europa som ett biologiskt vapen mot bladlöss, men sedan dess har den spridit sig med blixtens hastighet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: