Geting

Bistick och getingstick kan vara dödliga

Upp mot fem procent av befolkningen är allvarligt allergiska mot antingen bistick eller getingstick. Då kan ett slumpartat möte få dödlig utgång.

28 maj 2015 av Lea Holtze

Getingstick med starkt gift

Medvetslöshet, kramper och hjärtstillestånd. Det kan bli konsekvensen av ett olyckligt möte med ett bi eller en geting på en annars härlig sommardag.

För när getingar eller bin känner sig hotade har de en gadd på bakkroppen som är kopplad till en giftblåsa som de tömmer i offret. Även om det endast är en tusendels gram gift i säcken är giftet en mycket stark bas som innehåller enzymer och substanser som påverkar kärl, nerver och andra celler i kroppen.

Även om det varje år endast registreras några få dödsfall efter bistick eller getingstick, finns det anledning till att uppsöka läkare om man blir stucken i munnen eller på halsen, eller om man blir stucken på flera ställen.

Vad är skillnaden på bin och getingar?

I städerna är getingar de mest vanliga, och under sommaren upplever man att de blir mer aggressiva i takt med att de söker föda närmare människor, deras bo upplöses, och de väntar på att dö. Är de törstiga kan de dessutom vara extra mycket på krigsstigen.

Bina är däremot mer fredliga, men om deras bo är hotat, eller man trampar på dem drar de vapen. Bistick är vanligtvis mindre smärtfulla, men innehåller mer gift. De sticker dock bara en gång varpå de dör en långsam död.

Hur behandlar man getingstick?

Oavsett vilken av de ilskna flygarna man möter är resultatet emellertid lika giftigt. Och det bästa försvaret mot bistick och getingstick är helt enkelt att undvika dem.

Är olyckan framme gäller det att skrapa bort gadden och giftsäcken så fort som möjligt, då musklerna i säcken fortsätter pumpa in gift. Dessutom har det visat sig att en bit rå lök på sticket lindrar smärtorna.

Allergiker kan dö av getingstick

Vissa får kliande utslag över hela kroppen. Och i sällsynta fall påverkar sticket blodomloppet och hjärnan, vilket kan leda till att blodtrycket faller, man tappar medvetandet, får kramper och hjärtstillestånd.

Riktigt farligt blir det om man är allergisk mot de ilskna bestarna vilket upp mot fem procent av befolkningen i allvarlig grad. Allergiker har bildat överkänslighet efter tidigare stick som är riktat mot insektsgiftet. Och får de inte adrenalininjektioner och antihistamin i tid riskerar allergiker att dö.

Sommarfaror på Instagram

Huggormar, getingar, fästingar, brännmaneter och brända grillbiffar. Sommaren är en farlig årstid.

  • Ta en bild av DITT möte med sommarens faror och lägg upp det på Instagram med taggen #summerdanger.

Vi samlar alla bilder här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: