Hur trött är sengångaren?

Stämmer det att sengångaren sover hela tiden? Hur kan det överleva, om det verkligen är så slött?

1 september 2009

Sengångaren tillbringar uppemot 20 timmar per dygn med att sova. När den är vaken, flyttar den sig inte förrän den har ätit alla blad som finns inom räckhåll. Det betyder att djuret kan tillbringa flera dagar i toppen av ett träd, innan det förflyttar sig vidare till nästa – i regel grannträdet. Slutresultatet är dagliga vandringar på under 25 meter, men under parningstiden kan djuret nå upp i 270 meter i timmen. Sengångaren har utvecklat en speciell fysiologi, som gör att det kan spara energi. Ämnesomsättningen är till exempel otroligt långsam, och det kan ta upp till en månad för maten att förflytta sig från magsäcken till tarmen. Sengångaren har dessutom en betydligt lägre kroppstemperatur än andra däggdjur, och den rör sig mycket långsamt. I motsatta delen av sömnskalan finner man ett antal näbbmus- och delfinarter, som uppenbarligen knappt sover ett enda dugg. Näbbmöss sover i mycket korta perioder hela dygnet, men i regel högst några minuter åt gången. Deras ämnesomsättning är för snabb för att de skall kunna sova i längre perioder – då skulle de helt enkelt dö av svält. Delfiner sover till synes aldrig, men undersökningar på tama delfiner har nu visat att dessa djur kan sova med en hjärnhalva åt gången. De sover, skulle man kunna säga, med ena ögat öppet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: