Baby seal

Varför har sälar helt svarta ögon?

Jag har hört att sälar inte har någon pupill. Stämmer det? Hur kan deras ögon fungera både i vatten och på land?

8 september 2010

Sälar har både iris (regnbågshinna) och pupill, och de använder ögonen precis som alla andra. Att ögonen ser svarta ut beror på att iris är så mörk att iris och pupill ser ut att vara ett.

Sälars liv, som växlar mellan land och vatten, ställer särskilda krav på synen. Genom evolutionen har sälar, som härstammar från landlevande rovdjur, därför varit tvungna att utveckla en rad anpassningar till livet i vattnet. Det har resulterat i en platt hornhinna, som är som ett fönster, där ljuset bryts nästan lika på land och i vatten. Övergången från vatten till luft är nämligen ett optiskt problem, eftersom ljuset bryts kraftigt från luften till det vätskefyllda ögat, medan ljuset i stort sett inte bryts alls från vatten till ögats vätska.

När de första ryggradsdjuren gick i land för 375 miljoner år sedan, kunde de se i vatten men blev närsynta på land. Detta har landlevande ryggradsdjur löst bland annat med en plattare lins, så att ljuset bryts mindre. När sälarnas förfäder dök ned i vattnet, fick de motsatt problem. De blev översynta.

För att korrigera sin dåliga syn i vatten har sälars ögon bland annat utvecklat en nästan rund lins, som gör att de ser dåligt på land. Sälars iris och platta hornhinna kompenserar dock i viss mån för detta. Iris har många blodkärl och muskler, så att pupillens storlek kan växla ovanligt mycket från väldigt liten i det starka ljuset på land till jättestor, som tar upp nästan hela ögat hos dykande sälar.

Platt hornhinna

Flera av sälarnas nära släktingar har också en platt hornhinna, som minskar synskillnaden mellan land och vatten. Till dessa hör:

-valrossar

-sjöelefanter

-leopardsälar

-sjölejon

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: