whale cutting

Vetenskapens värsta jobb: Valrensare

Biologer skär i ruttet och stinkande valkött i hopp om att kunna avslöja valens dödshistoria.

20 november 2013 av Antje Gerd Poulsen

Lukten av rutten fisk – även en liten – är överväldigande men ändå ingenting mot lukten från en rutten val. Ändå finns det folk som inte bara utsätter sig för lukten i timmar men även tar på sig att skära upp djuret så att de blir insmorda i stinkande valblod och olja längs armar och ben.

Valar får dödsattest

Överallt i världen längs kuster där valar med jämna mellanrum strandar och dör, rycker valrensarna ut. Det är som regel ett team av marinbiologer och medhjälpare som precis vet hur de ska ta sig an uppgiften. De kommer från universitet, akvarier eller andra forskningsinstitutioner och har manualer för arbetet.

Iförda gummidräkter och med långa knivar skär de först stora strimlor av valen, innan de skär ut organen och tar prover av dem för att efteråt studera dem i laboratoriet och utfärda en dödsattest. Varje strandad val bidrar på så sätt till vetenskapen.

Lukten av rutten val

Det händer också att teamet slår ihjäl en strandad val för att den inte ska lida en lång och utdragen död. Valrensarna måste stå ut med att själva lukta rutten val - en lukt som man inte utan vidare kan tvätta bort.

Se en vals mage explodera i Nederländerna april 2013

Läs mer: Vetenskapens värsta jobb

Läs artikeln i Illustrerad Vetenskap nr 18/2013. Som prenumerant på tidningen kan du ladda ned den genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: