Fox

Se mannen som överlevde hajangrepp

Den australiske hajexperten Rodney Fox är en av få som har överlevt ett direkt angrepp av en vithaj.

12 oktober 2012

Den australiske dykaren och hajexperten Rodney Fox är i dag i 70-årsåldern, och det är lite av ett mirakel. Han är en av de få som har överlevt ett direkt angrepp av en stor vithaj. År 1963 angreps han nämligen av en stor vithaj utanför den australiska sydkusten i samband med en dykartävling.

Hajen tog tag i Fox bröstkorg och bet en enda gång, men spottade genast ut honom igen, varefter några av de andra deltagarna i tävlingen lyckades få upp Fox i en båt.

Det enda bettet orsakade dock så fruktansvärda skador att ingen räknade med att han skulle överleva. De flesta av hans inre organ hade blottats, och samtliga revben på den ena sidan av kroppen var brutna. Fox räddades troligen av sin strama våtdräkt, som höll hans inre organ på plats, tills han kunde komma under behandling. När han äntligen anlände till sjukhuset hade han dock förlorat så mycket blod att bara några få minuter till skulle ha kostat honom livet.

Läkarna lyckades reparera de svåra skadorna, men det krävdes 461 styng innan Fox hade lappats ihop igen.

Klicka på videon härnedan och möt Rodney Fox. Du kan också ladda ned hela artikeln "Dödens gap slår till igen". Klicka på "Ladda ned" härnedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: